Pokopališč ne obiskujemo samo za 1. november, ampak skozi celo leto. Seveda ob dnevu mrtvih velikokrat izberemo žalne aranžmaje po naročilu, čez leto pa se lahko izdelave aranžmaja za grob lotimo tudi sami. Za vas smo pripravili nasvete, kako lahko sami izdelate žalni aranžma za grobove vaših dragih.

Prišla je pomlad in vsi smo se odpravili na spomladansko urejanje grobov. Poleg tega, da so nas razveselile višje temperature in večja količina sončnih žarkov, pa smo zelo veseli tudi barv. Pomladne barvne odtenke tako lahko vključite v žalni aranžma, ki bo resnično lepo popestril nagrobno dekoracijo.

Postopek izdelave žalnega aranžmaja

Najprej za nekaj minut v posodo z vodo namočite kvadrasto ali kockasto cvetličarsko gobo za vstavljanje cvetja. V kolikor želite izdelati žalni aranžma, v katerem bo na sredini sveča, izberite okroglo gobo. Gobo lahko kupite v cvetličarni ali katerikoli trgovini z vrtno opremo. Dlje, kot jo boste namakali, več vode bo ta zadržala za uspevanje vašega rastlinja. Če se vam med namakanjem goba nenehno dviguje na površje, jo z nečim obtežite.

Medtem ko čakate, da se vaša goba naužije vode, se lotite rezanja cvetja in drugega rastlinja. Za osnovo se priporoča uporaba zelenja oziroma vejic različnega drevja ali grmovja. Lahko uporabite smreko, cipreso, bor, ali karkoli drugega z lepimi bogatimi vejami. Pravzaprav lahko prav vse, kar boste postavili v svojo ikebano, naberete na prijetnem sprehodu po gozdu ali parku. Vejice narežite in obrežite, če so preveč košate. Nato jih po plasteh zapičite vse okrog vaše gobe. To bo vaša osnova in hkrati najširši del ikebane. Nato nekaj manjših vejic zapičite še naključno po vsej gobi in skušajte prekriti čim večjo površino, da se gobe skoraj ne bo več videlo.

Potem pride na vrsto cvetje. Pri tem koraku so možnosti neomejene. Če želite, da je vaš nagrobni aranžma videti bolj prefinjeno, se lahko v cvetličarno odpravite po že narezano cvetje. Pred tem pa morate, seveda, določiti temo in barvo vaše ikebane. Lahko se, na primer, odločite za najljubšo barvo preminule osebe ali barvo, ki vas nanjo spominja. Običajno se priporoča uporaba največ treh različnih rož. Najbolje je, da ena prevladuje. Ta je po navadi tudi največja in najbolj žive barve. Lahko se odločimo za tri ali pet takšnih rož in jih razporedimo po vsej površini gobe ali pa jih vse skupaj postavimo na sredino aranžmaja. Druge rože, ki so praviloma manjše in drugačne barve, nato postavimo izmenično, kjer še imamo prostor oziroma kjer lahko še vidimo gobo skozi zelenje.

Vašemu žalnemu aranžmaju lahko dodate še kakšen poseben element. Lahko se odločite za storže, bleščice, zlate ali srebrne vejice … Na vejice lahko nataknete sporočilca s prijetnimi spomini na preminulo ljubljeno osebo, lahko jim pa vmes postavite tudi leseno Spominčico, ki prav tako nosi čustveno posvetilo.

Zdaj sledi samo še zadnji korak, ko v sredino žalnega aranžmaja postavite svečo. Solarna sveča Vestina bo vaš aranžma naredila še toliko bolj poseben in trajnosten. Za pomladni nagrobni aranžma lahko uporabite solarno svečo z bolj živahnimi odtenki. Solarne sveče Vestina gorijo do tri leta in so odporne na vse vremenske razmere. Celotno ponudbo solarnih sveč za nagrobni aranžma si lahko ogledate na tej povezavi.