Ob izgubi naših najbližjih si težko predstavljamo, kako bomo spet našli veselje. Žalost včasih spremlja tudi krivda in jeza, ampak pomembno je, da si ob veselih dogodkih v času žalovanja dopustimo, da uživamo v trenutku. Da, lahko smo žalostni in veseli naenkrat. Poglejte si nasvete, kako lahko tudi vi najdete trenutke sreče med žalovanjem – brez slabe vesti.

Smeh in nasmeh ob izgubi ljubljene osebe se zdita kot nekaj nemogočega. Čeprav si je težko predstavljati, da se bomo lahko nekoč ponovno počutili lahkotno in srečno, je to mogoče. Sčasoma vaša izguba ne bo zasenčila vsega drugega, kar se vam dogaja v življenju. Videli boste utripe veselja in lahko se boste iz srca smejali. Z našimi nasveti lahko naredite prve korake, ki bodo pozitivno vplivali na vaše mentalno zdravje v času žalovanja.

Pojdite ven, družite se

Zabava ali družabni dogodek nista nekaj, kar bi bilo v času žalovanja v naših mislih, ampak lahko zelo pozitivno vplivata na nas. Omejite skupino na ljudi, ki jim zaupate, in s katerimi ste sproščeni. Takšna izkušnja vam lahko pomaga, da se počutite udobno in sami poiščete užitke. Sčasoma boste morda začutili iskrice veselja in sreče.

Prakticirajte hvaležnost

Hvaležnost je morda najbolj oddaljeno čustvo v času izgube ljubljene osebe. Ampak prav hvaležnost vam lahko pomaga najti trenutke sreče v času, ko vam je najbolj težko. Bodite hvaležni za preproste stvari: za vaše zdravje, večerjo, ki vam jo je prinesel prijatelj, ali lep sončni zahod. Ko boste začeli to prakticirati, boste lažje našli svetle točke v vašem življenju.

Pogovorite se z bližnjimi

Pogovor s prijateljem ali drugo ljubljeno osebo lahko olajša breme čustvene bolečine. Namesto, da bi se počutili izolirane in ujete, lahko svoja čustva delite z ljudmi, ki jim zaupate. Vaši pogovori lahko celo zaidejo v teme, ki vas nasmejijo in na nek način navdihnejo. 

Obujajte spomine na lepe trenutke

Spomnite se na lepe trenutke iz vašega otroštva, ali obiščite kraje, ki v vas vzbudijo pozitivne občutke. Tako boste lahko na svoj obraz ponovno narisali nasmeh … pa četudi samo za trenutek.

Poskrbite za svoje zdravje

Jejte zdravo, gibajte se in počnite stvari, ki vas veselijo. Šport in zdrava prehrana lahko občutno pripomoreta k boljšemu počutju in tudi osvobajata. Odločite se, da si boste vsak dan vzeli vsaj 30 minut za gibanje. Pa naj bo to šport, obisk fitnesa ali zgolj sprehod. Verjemite, svež zrak vam bo zelo dobro del.

Zaključek

Počutiti se živega ne pomeni nenehno biti srečen ali radosten, ampak ustvariti prostor za vse, kar obstaja v tebi. S pomočjo naših nasvetov in zavedanja lepih vsakodnevnih trenutkov lahko ponovno občutite veselje – tudi sredi žalosti. Kljub temu, da ob žalovanju žalost zasede velik prostor v vašem življenju, pa si še vedno lahko dopustite, da obstajajo trenutki sreče.