Smrt je nekaj, o čemer ne razmišljamo in ne govorimo radi. Ob prihodu na pogreb smo zato velikokrat v dilemi, kako »pravilno« in čim bolj spoštljivo izreči sožalje, kakšna oblačila nadeti in kaj prinesti žalujočim. V tokratnem blog zapisu smo za vas pripravili koristne informacije, kako izreči sožalje in kaj upoštevati, ko se udeležite pogreba.

Udeležba na pogrebu je lepa gesta, ki lahko močno vpliva na žalujoče. S svojo prisotnostjo na pogrebu boste namreč žalujočim pokazali, da niso sami, in da jim stojite ob strani. V težkih trenutkih izgube ima namreč to zelo velik pomen. V kolikor se pogreba ne morete udeležiti, lahko izrečete sožalje prek telefona, ali še boljše, žalujočemu pošljete žalni telegram z osebnim posvetilom, kar mu bo zelo veliko pomenilo.

Na pogreb pridite vsaj 30 minut prej, saj se spodobi, da na umirjen način izrečete sožalje, brez naglice. Žalujočim lahko prinesete žalne sveče, žalni aranžma ali zgolj sožalnico z osebnim posvetilom, razen, če žalujoči ne izrazijo drugačne želje. Vse več ljudi se namreč odloča, da namesto za tradicionalne izbire, kot so sveče in cvetje, prisotni denar darujejo recimo za določeno dobrodelno organizacijo, ki je bila pokojniku blizu.

Pri izbiri oblačil za udeležitev pogreba upoštevajte naslednje smernice. Pomembno je, da pridete urejeni. Namesto živih barv izberite umirjene, temnejše barve in zaprte čevlje. Izogibajte se oblačilom z vpadljivimi izrezi, prekratka krila in obleke prav tako odpadejo. Včasih je veljalo, da se na pogrebih nosi le črno barvo, vendar je sedaj dovoljena tudi nošnja drugih barv. Vedno je potrebno upoštevati želje pokojnika, zato se pred prihodom pozanimajte.

Ko izrečete sožalje, imejte v mislih, da so preproste besede dovolj. »Žal mi je za vašo izgubo.«, »Moje iskreno sožalje.« ali preprosto »Žal mi je.«, skupaj s stiskom roke in objemom povsem zadostujejo. V kolikor ste si bili s pokojnikom blizu in želite dodati še kaj, pa svetujemo, da dodate stavek »Bil je res čudovit prijatelj.« oziroma »Bila je čudovita oseba.«. Lahko pa z žalujočim delite tudi pozitivno izkušnjo, ki ste jo imeli s pokojnikom. Ob tem pa bodite pozorni, da ne boste predolgi. Ob izrekanju sožalja pa se izognite klišejskim izrazom, kot na primer: »Še dobro, da je bilo hitro.« ali »Zdaj je boljše.«

Na pogrebu se lahko veliko stvari zgodi spontano. Lahko se zgodi, da sočutne besede preprosto ne gredo z jezika, ko svojcem pokojnika stiskate roko. Lahko vas popolnoma preplavijo čustva. Ne skrbite, na pogrebu ni točno določenih pravil, saj se vsak na drugačen način spopada z izgubo. Pomembna je vaša prisotnost, če ne fizična, pa v obliki žalnega telegrama, ki žalujočim sporoča, da jim stojite ob strani v težkih trenutkih. Če ste ob obisku pogreba še vedno v dvomih, kako se vesti, posnemajte druge. Pred prihodom pa se vedno pozanimajte, kakšne so želje žalujočih in se jim prilagodite.