Po vsem svetu kulture ob novici o smrti bližnjega izvajajo raznolike pogrebne obrede. Praznovanje življenja in čaščenje smrti posameznika se izvaja na načine, ki so pogosto edinstveni za njihovo kulturo. Kljub temu, da se po svetu pogrebi močno razlikujejo, pa vse združuje spoštovanje do preminulega, ljubezen in vera. Odpravimo se na potovanje po svetu in poglejmo najbolj unikatne pogrebne tradicije. 

Mehika

Eden najbolj svetovno znanih običajev, ki ga je bilo moč zaslediti tudi v filmu James Bond, je pogrebni obred iz Mehike. Tradicija, ki sega v čase Aztekov, verjame, da je žalovanje za mrtvimi nespoštljivo, zato se enkrat letno vrnejo na zemljo. Da bi to proslavili, so v domu ali na pokopališču postavljeni oltarji, napolnjeni s hrano, pijačo, fotografijami in svečami.

Tibet

Pokopi na nebu (sky burials) so pravzaprav starodavna praksa, ki se še vedno izvaja v Tibetu, Qinghaju, Sečuanu, Mongoliji, Butanu in delih Indije. Pokopi na nebu, znani kot Jhator, se obravnavajo kot duhovna praksa.

V tem običaju položijo ljubljene in jih ponudijo velikanskim beloglavim jastrebom, ki zaužijejo vse dele telesa. Ne glede na to, kako travmatično se to sliši, prisotni na pogrebni slovesnosti niso zgroženi, ravno nasprotno, se vmes pogovarjajo, smejejo in slavijo življenje.

Jhator se obravnava tudi kot dejanje sočutja in velikodušnosti pokojnikov, saj ponujajo hrano, da bi ptice lahko še naprej živele in uspevale.

Gana

V Gani je majhna skupina mojstrov, ki izdelujejo “fantazijske krste”. Te fantazijske krste so edinstvene in živahne skrinjice, ki prevzamejo nenavadne oblike. Ljudje, ki izvajajo to tradicijo, verjamejo, da se življenje nadaljuje po smrti, njihovi predniki pa so veliko močnejši od živih in podeljujejo darila tistim, ki so najbolj zaslužni.

Da bi izkazali spoštovanje in spodbudili pozitiven odnos s preminulimi, družinski člani naročijo te edinstvene krste. Zasnova krste običajno predstavlja pokojnikovo kariero ali status v življenju. Na ta način so to več kot le skrinjice … so umetnine, ki predstavljajo spoštovanje in praznovanje življenja, ki se še ni končalo, ampak se je šele začelo.

Madagaskar

“Ples z mrtvimi” je pogrebna tradicija na Madagaskarju, natančneje v Famadihani. Prebivalci vsakih nekaj let odprejo grobove svojih preminulih svojcev in jih zavijejo v sveža pogrebna oblačila. Vsakič, ko mrtvi dobijo nova oblačila, dobijo tudi nov ples v bližini grobnice, medtem ko glasba igra naokoli. Ta ritual – v prevodu »obračanje kosti« – naj bi pospešil razgradnjo in potisnil duha mrtvih proti posmrtnemu življenju.

New Orleans

New Orleans je edinstven kraj z bogato kulturo in dediščino, znan kot rojstni kraj jazza. Jazz ima pomembno vlogo v vseh vidikih življenja, vključno s tem, kako domačini častijo in praznujejo življenja umrlih. Jazzovski pogreb v New Orleansu vključuje tradicionalen pokop, ki pa mu nato sledi vesela, slavnostna jazz parada, ki simbolizira, da je pokojnik na boljšem mestu.

NEW ORLEANS, LA – JULY 20: Men and women dance in the rain as friends and family parade down the street during a jazz funeral held for the local bass drummer Uncle Lionel Batiste July 20, 2012 in New Orleans, Louisiana. “Uncle” Lionel Batiste was a legendary figure in the jazz world of New Orleans and a resident of the Treme neighborhood of the city. (Photo by Sean Gardner/Getty Images)

Čeprav se vsaka kultura zelo razlikuje, imamo kot ljudje še vedno vsi veliko skupnega. Potreba po tem, da počastimo mrtve nas povezuje. Pogrebi so čas spoštovanja in praznovanja. Ponujajo nam priložnost, kjer se lahko skupaj spomnimo na pokojnika in slavimo njegovo življenje.