Soočanje z izgubo družinskega člana ali prijatelja je lahko eden najtežjih izzivov, s katerim so se mnogi od nas že morali soočiti. Ko izgubimo nekoga, ki nam je najbližje – zakonca, brata ali sestro, starša ali stare starše – pa je lahko žalost še posebej močna. Ko pomislimo na izgubo, jo razumemo kot naravni del življenja, ko pa se moramo soočiti z njo, pa nas lahko premagata šok in zmedenost, ki vodita v daljša obdobja žalosti ali celo depresije.

Vsak posameznik se na svoj način odziva na izgubo, a dejstvo je, da se žalost sčasoma zmanjša, sploh, če imamo socialno podporo in zdrave navade. Ko govorimo o obdobju žalovanja, pa ni posebnega pravila – ne pričakujte, da boste šli čez enake faze žalovanja kot drugi, važno je, da poslušate sami sebe.

Nadaljujte življenje

»Čas zaceli rane.« To je izjemno klišejski stavek, ki ga velikokrat slišimo, a je v njem zelo veliko resnice. Žalovanje zaradi izgube prijatelja ali sorodnika zahteva čas. Vzemite si ga. Kolikor je potrebno.

Pogovorite se o smrti

Veliko ljudi se ob tovrstnih življenjskih situacijah zapre vase, kar lahko vodi v popolno izolacijo, in bo močno motilo proces vašega soočanja z izgubo. Sprejmite svoja čustva. Doživite lahko širok spekter različnih čustev, vse od žalosti, jeze, celo do izčrpanosti. Vsi ti občutki so normalni. S tem, ko jih boste delili s svojimi podpornimi sistemi, pa se boste sčasoma počutili osvobojeni. Lažje vam bo.

Poskrbite zase

Proces žalovanja je zelo naporen tudi za telo. Uživanje zdrave hrane, vadba in veliko spanja lahko pripomorejo k vašemu fizičnemu in čustvenemu zdravju. Pojdite na sprehod v naravo in se nadihajte svežega zraka, obiščite telovadnico, gibajte se. Fizična aktivnost bo pripomogla k boljšemu počutju, velikokrat pa boste z njo lahko tudi predelali mnoge stvari v svojih mislih.

Proslavite življenja svojih najdražjih

Obletnice izgubljene ljubljene osebe so lahko težak čas za prijatelje in družino, lahko pa so tudi priložnost za spomin in počastitev. Morda se boste odločili zbirati donacije za najljubšo dobrodelno organizacijo pokojnika, narediti nekaj o čemer sta strastno govorila s pokojnikom, zasaditi vrt v spomin, … Kaj boste izbrali, je odvisno od vas, dokler vam omogoča, da spoštujete ta edinstven odnos na način, ki se vam zdi pravi.

Obisk strokovnjaka

Ljudje smo po naravi odporni, saj večina od nas lahko prenese izgubo in nato nadaljuje s svojim življenjem. Toda nekateri ljudje se lahko dalj časa borijo z žalostjo in se počutijo nezmožni za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti. Posameznikom s hudo žalostjo ali zapleteno žalostjo bi lahko koristila pomoč psihologa ali drugega pooblaščenega strokovnjaka za duševno zdravje, ki vas bo usmeril na pravo pot.

Strokovnjaki so usposobljeni, da pomagajo ljudem bolje obvladati strah, krivdo ali tesnobo, ki so lahko povezani s smrtjo ljubljene osebe.

Zaključek

Ne glede na to, kako blizu ste bili pokojniku, oziroma kako močna je bila vajina vez, je velika sprememba v življenju, ko izgubimo nekoga bližnjega. In skupaj s spremembo boste občutili vrsto različnih čustev.

Pomembno si je zapomniti, da žalovanje ne sledi ravni liniji. To ni kot okrevanje po poškodbi, kjer lahko pričakujete, da se boste vsak dan počutili nekoliko bolje. Ko žalujete, se lahko vaše razpoloženje in čustva spreminjajo iz dneva v dan ali celo iz ure v uro. Žalovanje ne sledi urniku. Lahko med vsakodnevnimi opravili opazite nekaj, kar je imel pokojni rad, v trgovini, ali ko se vozite mimo kraja, kjer imata skupne spomine … Zato je tako pomembno, da se že od začetka soočite z izgubo, da bo vaša prihodnost lepša. Vsak izmed nas si namreč zasluži biti srečen.